Snorfiets
Hulpmotor
Kentekenplicht
Wettelijke eisen
Soorten en merken
 

Kenteken verplicht bij snorfietsen

Kentekenplicht, kentekenplaat en keuringen snorfiets en bromfiets

Sinds 1 januari 2007 moeten snorfietsen net zoals brommer en scooters een eigen kenteken hebben. Zonder kenteken rijden is een boete riskeren van 190 euro. Bij de registratie worden de technische gegevens van het voertuig en de persoonsgegevens van de eigenaar genoteerd. (doel is o.a. veiligheid en bestrijding van de criminaliteit).

Start van de registratieplicht was 1 september 2005. Sinds die datum mogen alleen maar snorfietsen verkocht worden met een kentekenbewijs en bijbehorende kentekenplaat. Mocht er een tweedehands aangeboden worden van recentere datum zonder kenteken dan kan dit dus niet (in de meeste Europese landen, dus ook bijvoorbeeld Duitsland geldt ook een kentekenverplichting). Eigenaren van oudere snorfietsen konden tot 31 oktober 2006 een kentekenplaat aanvragen bij een keuringsfabrikant. Na dat moment tot 1 januari 2007 kon je alleen nog maar door de snorfiets te laten keuren bij een keuringsstation. Een snorfiets zonder kentekenbewijs is dus verdacht.

De kentekenplicht geldt voor alle bromfietsen in Nederland. Onder het begrip bromfietsen vallen ook; snorfietsen, brommers, fietsen met een hulpmotor en bromscooters. Als je met een snorfiets op de openbare weg rijdt, moet je dan ook een kentekenregistratie hebben en een kentekenplaat. Een Segway (een gemotoriseerde tweewieler waar je op staat en door je gewicht te verdelen naar voren gaat etc.) valt ook onder deze definitie maar is tot op heden NIET goedgekeurd door de  RDW. Je kan hier dus geen kenteken voor aanvragen.

Het snorfietsen kentekenbewijs

Het kentekenbewijs voor een snorfiets lijkt op dat van een personen auto. Op deel 1A (het voertuigbewijs) staan de technische gegevens van de snorfiets. Op deel 1B de naam en adresgegevens van de eigenaar, datum koop/ tenaamstelling. Deel III is een overschrijvingsbewijs dat nodig is als je een snorfiets wilt verkopen aan een ander. Als je een snorfiets verkoopt, zorg dan wel dat je een vrijwaringsbewijs hiervoor krijgt zodat je niet aansprakelijk gesteld kunt worden bij ongelukken van de nieuwe eigenaar.

De kentekenplaat voor een snorfiets

Tot 2007 werden er gele en oranje kentekenplaatjes en verzekeringsplaatjes gebruikt, echter die zijn nu niet meer geldig. Het kentekenplaatje voor de snorfiets is een lichtblauwe kentekenplaat met witte tekst, die van de bromfiets is een gele retroreflectieve plaat met zwarte tekst. Het kentekenplaatje past in principe altijd op het achterspatbord.

 
 
 
 

2012 © INTERNETADRES SNORFIETS.NL | DISCLAIMER | CONTACT